Vůně podzimu v sauně
Vůně podzimu v sauně

Podzim může být v sauně obzvlášť krásný a nejen proto, že se po létu vrací čas častějšího saunování, ale také protože nám příroda poskytuje nádherné podzimní vůně, klid a určitou harmonii.
Rozhovor na téma vůně podzimu v sauně nám poskytla přední česká aromaterapeutka a bylinkářka Kateřina Polívková
Kačku můžete nejen sledovat, ale kdykoliv se na ní obrátit pro radu skrze její portál www.dobrevune.online
Plody a plodiny podzimu:
Zajímalo nás, jaké přesně plody jsou charakteristické k podzimu. Jedněmi z nich jsou například šípky, které sice nejsou přímo do sauny, ale díky jejich vysokému obsahu vitamínu C, jsou skvělé na posílení imunity a to už k sauně patří! Můžete si je nasušit na čaj (nezapomeňte, že čas se dělá z nadrceným šípků, které se musí louhovat ideálně přes noc a především ve vlažné vodě, nikoliv horké! Nejprve je tedy vylouhujeme ve vlažné vodě a až tu poté ohřejeme. Další skvělou možností jsou šípky v medu, šípková marmeláda a pro milovníky i pálenka ze šípků. Do sauny je můžeme použít jako skvělou dekoraci nebo na peeling.
Další skvělou plodinou jsou trnky! U nich ale nezapomeňme, že je potřeba aby prošly mrazem aby nebyly tolik hořké. Jsou také skvělým zdrojem vitamínu C stejně jako šípky. Aromaterapeutka Káťa Polívková jenž nám poskytla na celé téma tohoto článku rozhovor, nám poradila skvělý recept na trnky!
Trnky naložte do ginu spolu s cukrem a nechte na sluneční straně macerovat (louhovat) alespoň 3-5 týdnů.
Pro saunéry je skvělý tip, mít nasušené jablíčka a hrušky, které pro zpestření můžete podávat během či po vašem ceremoniálu :)
Dělení podzimu:
Staročeský kalendář se nedělil na 4 roční období jak je známe my, ale na 8. Bylo to o dost více specifické. Například podzim nebyl pouze od Září do přechodu Listopadu a Prosince, ale měl tzv. předpodzim a podzim (zima měla například i předzimu).
Dle Katky je nejlepší dělit roční období včetně podzimu, dle svých pocitů. Každý prostě pozná kdy je už ten správný čas na dýňové latté či svařák:)
Co sbírat:
Kromě šípků se dají sbírat ještě jeřabiny, které jsou nejen skvělé na dekorace, ale i na pochutiny. Nezapomeňte je ale před použitím zamrazit na několik dnů (viz recepty). Skvělé jsou jak jedlé tak i nejedlé kaštany - jedné na rozpečení, pečení, omáčky. Nejedlé pak na dekorace či mastě pro bolavé klouby a svaly.
V našich lesech najdete i spoustu mediciálních léčivých hub. Je potřeba zmínit, že léčebné houby nejsou vždy jedlé. Jak asijské tak i české.
Ovšem pro saunéry znamená podzim jednu zásadní věc -sběr pryskyřice a kůry z jehličnanů na vykuřování!!! - skvělé na posílení imunity a pročištění vzduchu při bakteriálních i virových infekcích.
Charakteristické vůně podzimu:
Otázka přímo na naši aromaterapeutku Káťu, která sama za sebe doporučuje jehličnany (nejlépe borovice, smrk, modřín, jalovec). Všechny působí skvěle na imunitu i psychiku, jak v sauně tak i v difuzéru.
Každý to známe. Na podzim, v období krátkých dnů a dlouhých nocí vládnou lehké chmury. a proto jsou skvělé jak zmíněné jehličnany, tak citrusy. Za Katku je jeden z nejvhodnějších sladký pomeranč. Celkově citrusové plody jsou takové sluníčka v lahvičkách, které dle studií dokáží zmírnit toto podzimní depresivní období.
Další skupinou jsou eukalyptové vůně. Například Eukalyptus staigeriana, který má kromě eukaliptové svěží vůně i lehkou citrusovou vůni.
Opatrně však s jejich použitím. Eukalyptus by neměly malé děti a lidé s epilepsií.
Poslední skupinou jsou dle Káti vůně tymiánové (t. linalool a t. ravincara). Nejsou to sice úplně saunové vůně kvůli jejich intenzivitě, ale o to více jsou vhodné do difuséru či aroma lampičky.
Chcete se na toto téma dozvědět víc ? Pusťte si náš podcast s Katkou Polívkovou, která nám poskytla dvacet minut pohledu do podzimní aromaterapie.
